Sida 1 av 1

Potatis

Postat: sön 14 okt 2012, 16:43:47
av cheetah1
Alltså, vad har hänt med potatis nuförtiden? Förr i världen kokade man den i 20 minuter, och gratänger i 45. Numera tar det oftast minst 30 minuter att koka, och just nu sitter vi och äter en gratäng som stått inne i över en timme och 15 minuter, men ändå är hård.. Är det genmodifiering eller besprutning, eller vad är det som är fel?

Re: Potatis

Postat: sön 14 okt 2012, 20:28:00
av Neblade
Annan potatissort?

Ett tips angående gratängen är att koka den skivade potatisen, grädden, mjölken och löken (eller vad man nu har) tills den börjar bli lite mjuk innan man gratinerar den. Sparar lite tid, och man slipper ofärdig potatis och det blir nästan godare på köpet (lättare att smaka av kryddningen av vitlök och salt)! :)

Re: Potatis

Postat: sön 14 okt 2012, 20:32:40
av Dale
Du kör väll med miljöel. Den e svagare precis som många miljöbilar. ;-)

Koka potatis innan man gör gratäng är ett bra tips.

Re: Potatis

Postat: mån 15 okt 2012, 21:55:02
av Swecap
Håller helt med, det tar fan längre tid nu...
Man kanske får leta fram någon gamal kastrull å prova, allt nytt kanske inte är så bra.
Säger jag med en vagnpark som liknar museum snart. :)

Re: Potatis

Postat: mån 15 okt 2012, 21:59:30
av SHySwe
Är det samma spis som "förritiden"?

Re: Potatis

Postat: mån 15 okt 2012, 22:35:55
av cheetah1
Så länge vattnet kokar lär det väl kvitta vad man har för spis? Om något borde det väl gå fortare med en modern induktionshäll som vi har, tycker man...

Re: Potatis

Postat: mån 15 okt 2012, 22:54:41
av Glenn
är det inte bara att det är nya sorter som är tåliga mot kyla, röta osv ?

Re: Potatis

Postat: tis 16 okt 2012, 13:03:57
av Elof_power
Eftersom jag som "Bonde" inte märker någon skillnad alls på potatisen nu och potatisen för 10 år sen (då jag började laga min mat själv) så undrar jag om du köper samma sorts potatis från samma gård odlad i samma jord? ta kontakt med din lokala potatis odlare och fråga vad han rekomenderar och sen handlar du potatisen direkt ifrån han ist, billigare och bättre i väldigt många fall och sen är ju närproducerat alltid lite miljövänligare.

Sorterna har väl ändrats lite och framförallt blivit fler men håller man sig till den sorten man alltid gjort så märker man nog ingen större skillnad. Men asterix har ju blivit vanligare och det är ju en lite fastare sort än king edward.

Mitt råd är: Ta kontakt med din närmaste potatis odlare och fråga han/hon om vilken sort han/hon kan erbjuda dig och handla direkt av bonden, han vet vad han säljer.